MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 883947

  2020 YILI

SIRK-20-17 SALGIN NEDENIYLE GETIRILEN ONLEMLER (7) HK

31 Mart 2020

SİRKÜLER NO: 2020/17

Konu: Salgın nedeniyle alınan önlemler hk (7).

Gündemdeki salgın hastalık nedeniyle yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla yetkili makamlar tarafından açıklanan önlemler ilk günden itibaren 2020/10-11-12-13-14-(ek15) ve 16 sayılı sirkülerimizle tarafınıza iletilmişti.

Konunun önemi nedeniyle ve takip edilebilirliği sağlamak amacıyla aynı konuyla ilgili bundan sonraki sirkülerimiz numara verilerek sizlere iletilecektir.

Konuyla ilgili olarak açıklanan ilave önlemler aşağıda listelenmiştir.

  1. İnteraktif Vergi Dairesinde “518 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği Kapsamında Mücbir Sebep Durum Sorgusu” ekranı açılmıştır.

Salgın nedeniyle alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen ve mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması uygun görülen sektörler 518 nolu VUK Genel Tebliği ile açıklanmış ve 2020/14-15 sayılı sirkülerimizle duyurulmuştu.

Mükelleflerin belirlenen sektörlerde faaliyette bulunulup bulunulmadığının tespitinde vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet konularının dikkate alınacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda, İnteraktif Vergi Dairesi’ne bir sorgu ekranı eklenmiş ve İnteraktif Vergi Dairesi’ne kullanıcı kodu ve şifre ile girilerek açılan ekranda Bilgilerim/518 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği Kapsamında Mücbir Sebep Durum Sorgusu alt sekmesinde mücbir sebep durumu sorgulamak mümkün hale gelmiştir.

Diğer taraftan, mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu belirlenen sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının tespitinde ana faaliyet kodu yerine fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanı dikkate alınacağından, bu durumda olan mükelleflerin ispat ve tevsik edici belgelerle bağlı olduğu vergi dairesine (interaktif vergi dairesi kanalıyla) başvurmalarında yarar vardır.

  1. Mücbir sebep kapsamındaki mükellefler, mücbir sebep süresince (01.04.2020-3006.2020 tarihleri arasında) kısmi KDV tevkifatı yapmayacaktır.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (I/C-2.1.3.1) numaralı bölümünde; “213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.” açıklaması yer almaktadır.

Bu açıklama çerçevesinde, 518 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde, mücbir sebep halinde olduğu uygun görülen aşağıdaki mükelleflerin kısmi tevkifat kapsamındaki hizmet ve mal alımlarına ilişkin düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı uygulanmaması gerekmektedir.

  • Yapım İşleri ile Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri
  • Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler
  • Makine, Teçhizat, Demirbaş ve Taşıtlara Ait Tadil, Bakım ve Onarım Hizmetleri
  • Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri
  • İşgücü Temin Hizmetleri
  • Yapı Denetim Hizmetleri
  • Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri, Çanta ve Ayakkabı Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri
  • Turistik Mağazalara Verilen Müşteri Bulma / Götürme Hizmetleri
  • Spor Kulüplerinin Yayın, Reklâm ve İsim Hakkı Gelirlerine Konu İşlemleri
  • Temizlik, Çevre ve Bahçe Bakım Hizmetleri
  • Servis Taşımacılığı Hizmeti
  • Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri
  • Yukarıda Belirlenenler Dışındaki Hizmetler (Kamu kuruluşlarına ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmetler.)
  • Külçe Metal Teslimleri
  • Bakır, Çinko, Alüminyum ve Kurşun Ürünlerinin Teslimi
  • Hurda ve Atık Teslimi
  • Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kâğıt, Cam Hurda ve atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarından Elde Edilen Hammadde Teslimi
  • Pamuk, Tiftik, Yün ve Yapağı ile Ham Post ve Deri Teslimleri
  • Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi

Öte yandan;

  • Bu hizmetleri yapan mükelleflerin mücbir sebep kapsamında olmayanlara yapmış olduğu kısmi tevkifata tabi hizmet ve teslimlerde, KDV tevkifatı uygulanmaya devam edilecektir.
  • Bu düzenleme sadece kısmi KDV tevkifatı için geçerli olduğundan, tam tevkifata tabi işlemlerde tevkifat uygulamasına devam edilecektir.
  1.  İhraç kaydıyla yapılan teslimlere konu malların ihracat süreleri uzatılmıştır.

31 Mart 2020 tarihinde yayımlanan 68 numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri ile tecil-terkin uygulaması kapsamında teslim edilen malların ihracat süreleri uzatılmıştır.

Buna göre, ihraç kayıtlı teslimin yapıldığı tarihi takip eden ayın başından itibaren başlayan 3 aylık sürenin sonu 1 Nisan 2020 ilâ 30 Haziran 2020 tarihleri arasına rastlayan mükellefler için ihracat süresi vergi dairesine başvuru yapılmaksızın, mücbir sebep kapsamında 3 ay daha uzatılmıştır.

İhracat süresi, belirtilen süreden önce dolmakla birlikte, ihracatın gerçekleştirilmesi için ek süre talebine ilişkin 15 günlük başvuru süresi mezkur döneme rastlayan mükellefler de aynı kapsamda değerlendirilecektir.

Daha önce mücbir sebep veya beklenmedik durum halleri nedeniyle üç aydan kısa ek süre almış mükellefler için, alınmış olan ek sürenin dolduğu tarihin 1 Nisan 2020 ilâ 30 Haziran 2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasına rastlaması halinde, söz konusu ek süre de ilave bir başvuruya gerek olmaksızın 3 aya tamamlanacaktır.

 

Saygılarımızla,

 

PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK

BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)