MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 885179

  2017 YILI

SIRK-17-28 SERBEST BOLGELERDEKI KAZANC, UCRET GELIR VERGISI ISTISNASI VE EMLAK VERGISI MUAFIYETINDE YAPILAN DEGISIKLIKLER

  

                                                                                                                                  10 Mart 2017

 

SİRKÜLER NO: 2017/28

 

KONU: Serbest bölgelerdeki kazanç ve ücret gelir vergisi istisnası ve emlak vergisi muafiyeti uygulamalarında yapılan değişiklikler,

 

24 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlanan 6772 sayılı Kanun ile 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun vergi istisnalarını içeren geçici 3. maddesi ile Emlak Vergisi Kanunu'nun geçici muaflıklar başlıklı 5. maddesinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

 

 

A- Gelir ve kurumlar vergisi istisnası:

 

Serbest Bölgele Kanunu'nun geçici 3. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca; Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır.

6772 sayılı Kanun ile yukarıdaki istisna hükmünün kapsamı genişletilmiştir. Buna göre yayım tarihinde yürürlüğe giren değişiklik kapsamında söz konusu (a) bendinin son hali aşağıdaki gibidir.

 

"Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;

 

a)           Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları ile serbest bölgelerde, bakım, onarım, montaj, demontaj, elleçleme, ayrıştırma, ambalajlama, etiketleme, test etme, depolama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan ve hizmetin tamamını Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara veren hizmet işletmelerinin, söz konusu hizmetlere konu malların serbest bölgelerden Türkiye'ye herhangi bir şekilde girişi olmaksızın yabancı bir ülkeye gönderilmesi şartıyla bu hizmetlerden elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15'inci ve 30'uncu maddeleri uyarınca yapılacak tevkifata etkisi yoktur."

 

B-    Ücretlerde gelir vergisi istisnası:

 

·                    Serbest Bölgele Kanunu'nun geçici 3. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi uyarınca; Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, serbest bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85'ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır.

·                    6772 sayılı Kanun'un 7. maddesiyle bu bentte değişiklik yapılmış ve belli şartlarla çalışanın ücretinin gelir vergisinden istisna edilmesi uygulamasına son verilerek, işverene gelir vergisi stopajı teşviki sağlanması uygulamasına geçilmiştir. Buna göre serbest bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85'ini yurt dışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilecektir.

 

Yukarıdaki oranı % 50'ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bakanlar Kurulu bu yetkiyi, stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımlar ile konusu, sektörü ve niteliği itibarıyla proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlara yönelik olarak, bölge, sektör ya da faaliyet alanı itibarıyla farklılaştırarak veya kademelendirerek kullanabilir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.

·         Yeni teşvik uygulaması da Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar uygulanacak olup, ilgili hüküm 24 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

C-   Emlak vergisi muafiyeti:

 

·         Emlak Vergisi Kanunu'nun "Geçici muaflıklar" başlıklı 5. maddesinin (f) fıkrasında, organize sanayi bölgeleri ile sanayi ve küçük sanat sitelerindeki binaların, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılacağına ilişkin hüküm yer almaktadır.

 

·         6772 sayılı Kanun'un 10. maddesiyle yukarıdaki hükme, "organize sanayi bölgeleri" ibaresinden sonra gelmek üzere "serbest bölgeler" ibaresi eklenmiştir. Buna göre serbest bölgelerdeki binalar da inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten yararlanacaktır.

 

 

 

 

Bilgilerinize sunarız.

 

 

 

                                                                               Saygılarımızla,

                                                         PARETO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK

                                                   BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)