MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 885085

  2021 YILI

SIRK-21-45 7338 SAYILI KANUNLA VERGI KANUNLARINDA YAPILAN DEGISIKLIKLER HK

1 Kasım 2021

SİRKÜLER NO: 2021/45

 

Konu: 7338 sayılı kanunla vergi kanunlarında yapılan değişiklikler hk.

7338 sayılı Kanunla bazı vergi kanunlarında yapılan değişiklikler ana hatlarıyla aşağıda özetlenmiştir.

  1. Basit usule tabi ticari kazançlar gelir vergisinden istisna edilmiştir.

(7338 sayılı kanunun 1. Maddesiyle eklenen Mükerrer Madde 20/A, yürürlük: 01.01.2021)

Basit usule tabi olanların elde ettiği hasılat aynı zamanda KDV’nden de istisna edilmiştir. (7338 sy. Kanun md. 55)

  1. Sosyal içerik üreticiliği ve mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden elde edilen kazançlar gelir vergisinden istisna edilmiştir.

(7338 sayılı kanunun 2. Maddesiyle eklenen Mükerrer Madde 20/B, yürürlük: 01.01.2022)

Buna göre;

  • İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar (reklam gelirleri, sponsorluk ve satış gelirleri, bağışlar, hediyeler, bahşişler, ücretli abonelik gelirleri gibi) ile
  • Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna edilmiştir.
  • Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
  • Bankalar, bu hesaplara aktarılan hasılat üzerinden %15 tevkifat yapacaktır.
  • Başka faaliyetlerinden kazanç veya irat elde eden mükellefler de bu istisnadan faydalanacaktır.
  • Bu kapsamdaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 650.000 TL) aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar.
  • İstisna şartlarını taşımayanlardan tevkifat yapılmaz.
  • İstisna şartlarını taşımadığı tespit edilenlerden eksik tahakkuk etmiş olan vergi, ceza ve gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.

Bu madde kapsamındaki hasılat aynı zamanda KDV’nden de istisna edilmiştir. (7338 sy. Kanun md. 55)

  1. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmiştir.

(7338 sayılı kanunun 3. Maddesiyle eklenen Mükerrer Madde 20/C, yürürlük: 26.10.2021)

  • Bu ödemelerden tevkifat yapılmayacaktır.
  • Bu ödemelerden daha önce kesilmiş olan vergiler çiftçilere faiziyle iade edilecektir.
  1. 4. dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılmıştır.

(7338 sayılı kanunun 9. Maddesiyle GVK’nun mükerrer 120. Maddesinde yapılan değişiklik, yürürlük: 2022 yılına ait beyannamelerden itibaren)

  1. Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimini koşullarında değişiklik yapılmıştır.

(7338 sayılı kanunun 10. Maddesiyle GVK’nun mükerrer 121. Maddesinde yapılan değişiklik, yürürlük: 01.01.2022’den itibaren verilmesi gereken beyannamelere uygulanmak üzere yayımı tarihinde)

Buna göre; vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde beyana tabi vergi türleri itibarıyla kesinleşmiş bir tarhiyat bulunmaması,

Kesinleşen tarhiyatların, indirim üst sınırının (2021 yılı için 1.500.000 TL) %1’ini aşmaması durumunda indirimden yararlanılabilecektir.

  1. Nakdi sermaye artışına ilişkin indirim uygulamasında değişiklik yapılmıştır.

(7338 sayılı kanunun 59. Maddesiyle eklenen hüküm, yürürlük: 26.10.2021)

Sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışları üzerinden TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan faiz oranı dikkate alınarak hesaplanan tutarın %50'sinin kurum kazancından indirilebilmesini düzenleyen Kurumlar Vergisi Kanununun 10. Maddesine eklenen hüküm ile;

Maddede yer alan %50 oranı, nakdi sermaye artışlarının yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için %75’e çıkarılmıştır.

  1. İndirimli kurumlar vergisi uygulamasında yatırıma katkı tutarının vergi borçlarına mahsup imkânı getirilmiştir.

(7338 sayılı kanunun 60. Maddesiyle eklenen (8). fıkra, yürürlük: 01.01.2022 tarihinden sonra yapılacak yatırım harcamalarından başlamak üzere yayımı tarihinde)

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesine eklenen 8. Fıkra ile;

  • Yatırım teşvik belgesi bazında yapılan yatırım harcamasına yatırıma katkı oranının uygulanmasıyla belirlenen tutarın %10’luk kısmı, tahakkuk etmiş diğer vergi borçlarından terkin edilmek suretiyle kullanılabilecektir.
  • Bu haktan yararlanabilmek için kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar talep edilmesi şarttır.
  • Terkin talebi özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç olmak üzere tahakkuk etmiş diğer vergi borçları için geçerli olabilecektir.
  • Terkin talebinde bulunulabilecek tutar, indirimli kurumlar vergisi uygulanan katkı tutarından artan kısmın yarısını geçemez.
  1. Vergi mahremiyetinin kapsamı genişletilmiştir.

(7338 sayılı kanunun 13. Maddesiyle eklenen fıkra, yürürlük: 26.10.2021)

Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesinde yazılı kimselerin, görevleri dolayısıyla mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine mütaallik olmak üzere öğrendikleri sırları veya gizli kalması lâzımgelen diğer hususları ifşa etmeleri ve kendilerinin veya üçüncü şahısların nef'ine kullanmaları yasaklanmıştır.

Maddeye eklenen hüküm ile; vergi mahremiyeti kapsamına giren kişiler arasına, Gelir İdaresi Başkanlığının görev alanına ilişkin işlerde hizmet alımı yoluyla çalıştırılanlar ile hizmet alımı yapılanların ortak ve yöneticileri de dahil edilmiştir.

  1. İlan yoluyla tebliğ internet sitesinden de yapılabilecektir.

(7338 sayılı kanunun 15. Maddesiyle eklenen bent, yürürlük: 01.06.2022)

İlan yolu ile yapılan tebliğin konusu her biri için ayrı ayrı olmak üzere 3.600 Türk lirasından fazla vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde ilan ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığının, diğerleri için ilgili idarenin resmi internet sitesinde de duyurulabilir.

  1. Vergi hatalarının düzeltilmesinde bazı kolaylıklar getirilmektedir.

(7338 sayılı kanunun 16. Maddesiyle eklenen bent, yürürlük: 26.10.2021)

VUK.nun 120. maddesi uyarınca vergi hatalarının düzeltilmesinde vergi dairesi müdürü yetkilidir. 7338 sayılı Kanuna eklenen fıkra ile;

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve mükellefiyet türü ile düzeltmeye konu tutarı ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak düzeltme yetkisinin devredilmesi ile düzeltmenin bağlı olunan vergi dairesi dışındaki vergi daireleri tarafından yapılmasına izin vermeye ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili kılınmıştır.

 

  1. Vergi incelemesinin yapılacağı yer ve incelemede uyulacak esaslarda değişiklik yapılmıştır.

(7338 sayılı kanunun 17 ve 18. Maddeleriyle VUK.nun 139 ve 140. maddelerinde yapılan değişiklik, yürürlük: 01.07.2022)

  • Vergi incelemelerinin yapılacağı yer esas itibarıyla incelemeye tabi olanın iş yeri iken, yapılan değişiklikle incelemenin dairede yapılması esasına geçilmiştir.
  • İncelemenin dairede yapılması, incelemeye tabi olanın iş yerinde tespit yapılmasına ve çalışmalarda bulunulmasına mâni değildir.
  • Mükellef ve vergi sorumlusunun talep etmesi ve iş yerinin müsait olması halinde inceleme iş yerinde de yapılabilir.
  • İncelemeye başlama tutanağı yerine; incelemeye başlandığı, vergi incelemesinin konusunu ve incelemeye başlanıldığı hususunu içeren bir yazı ile mükellefe bildirilecek, yazının bir örneği bağlı olduğu birime ve ilgili vergi dairesine de gönderilecektir.
  1. Elektronik defterlerde berat alınması ve onay, tasdik hükmünde sayılmıştır.

(7338 sayılı kanunun 20. maddesiyle VUK.na eklenen 226/A maddesi, yürürlük: 26.10.2021)

Elektronik ortamda tutulan defterler için berat alınması, elektronik ortamda tutulan diğer defterlerin ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul, esas ve süreler dahilinde onaylanması VUK uygulamasında tasdik hükmündedir.

Berat ve onayın belirlenen usul, esas ve süreler dahilinde alınmaması veya yapılmaması durumunda defterler tasdik ettirilmemiş sayılır.

  1. İspat edici kağıtlar

(7338 sayılı kanunun 21. maddesiyle yapılan değişiklik, yürürlük: 26.10.2021)

Vergi Usul Kanunu’nun 227. maddesinde yer alan ve bu Kanun’a göre kullanılan veya Maliye ve Gümrük Bakanlığınca kullanma mecburiyeti getirilen belgelere, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken belgeler de eklenmiştir.

Buna göre; elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken belgelerin de öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

  1. YMM tasdik raporlarının ibraz süresi ve ibraz edilmemesi halinde uygulanacak işlemlerde değişiklik yapılmıştır.

(7338 sayılı kanunun 22 ve 40. maddeleriyle VUK.nun Mükerrer 227 ve 353. maddelerinde yapılan değişiklik, yürürlük: 26.10.2021)

VUK.nun mükerrer 227. Maddesinde yer alan; yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda, tasdik raporunu zamanında ibraz etmeyen mükellefler tasdike konu haktan yararlanamayacakları şeklindeki hüküm;

“… yararlanılması yeminli mali müşavirlerce düzenlenmiş tasdik raporu ibrazı şartına bağlanan konularda, tasdik raporunun zamanında ibrazı şarttır. Şu kadar ki, tasdik raporunun zamanında ibraz edilmemesi halinde, mükellefe tebliğ edilmek şartı ile 60 günlük bir mühlet verilir. Tasdik raporunun bu süre içinde de ibraz edilmemesi halinde mükellefler tasdike konu haktan yararlanamazlar.” şeklinde değiştirilmiştir.

Buna göre mükelleflerin raporun zamanında ibraz edilmemesinden kaynaklanabilecek olası mağduriyetlerinin önüne geçilmiştir.

Ayrıca VUK.nun 353. maddesine eklenen bent ile; tasdik kapsamına alınan konularda yeminli mali müşavir tasdik raporunun süresinde ibraz edilmemesi durumunda, tasdik raporu ibraz şartı getirilen mükellef adına 50.000 Türk lirasından az ve 500.000 Türk lirasından fazla olmamak üzere, yararlanılması tasdik raporunun ibrazı şartına bağlanan tutarın %5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesileceği hüküm altına alınmıştır.

 

 

  1. Gider pusulası kullanım alanı genişletilmiş ve gider pusulası yerine geçecek belgeler belirlenmiştir.

(7338 sayılı kanunun 23 ve 40. maddeleriyle VUK.nun Mükerrer 234 ve 353. maddelerinde yapılan değişiklik, yürürlük: 26.10.2021)

  • VUK.nun 234. maddesinde yer alan ve sadece “vergiden muaf esnafa” gider pusulası düzenlenebilme imkânı veren ifade; “… bu Kanun kapsamındaki belgeleri düzenleme zorunluluğu bulunmayanlara …” şeklinde değiştirilerek gider pusulası kullanım alanı genişletilmiştir.
  • Gider pusulasının düzenlenme süresi; malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün olarak belirlenmiş, bu süre içerisinde düzenlenmeyen gider pusulası hiç düzenlenmemiş sayılacağı belirtilmiştir.
  • Gider pusulasında bulunması gereken bilgileri ihtiva etmek şartıyla;
  • Malın veya hizmet bedelinin satıcıya banka, ödeme kuruluşu ve PTT tarafından düzenlenen belgeler,
  • Belge düzenleme yükümlülüğü bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının tabi oldukları diğer ilgili mevzuat dahilinde düzenledikleri belgeler gider pusulası yerine kabul edilecektir.
  • Bu hallerde mükellefler tarafından ayrıca gider pusulası düzenlenmeyecektir.
  • Ayrıca VUK.nun 353. Maddesinde yapılan değişiklik ile; gider pusulasının hiç düzenlenmemiş sayıldığı durumlar özel usulsüzlük cezası kapsamına alınmıştır.
  1. Alış bedeli tanımlanmış ve değerleme ölçülerine eklenmiştir.

(7338 sayılı kanunun 26 ve 28. Maddeleriyle yapılan değişiklik, yürürlük: 26.10.2021)

VUK.nun 261. maddesinde 8 sıra halinde sayılan değerleme ölçülerine 9. sıra olarak alış bedeli eklenmiştir.

VUK.na eklenen 268/A maddesi ile alış bedelinin tanımı; “Bir iktisadi kıymetin satın alma bedelidir. İktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi ile ilgili diğer giderler alış bedeline dahil değildir." şeklinde yapılmıştır.

  1. Maliyet bedeline eklenecek giderler netleştirilmiştir.

(7338 sayılı kanunun 27. maddesiyle yapılan değişiklik, yürürlük: 26.10.2021)

  • VUK.nun Kanunun 262 nci maddesinde “Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder.” şeklinde yer alan maliyet bedeline dahil edilmesi zorunlu giderler maddeye eklenerek yoruma açık bazı hususlar netleştirilmiştir.
  • VUK.nun 270. maddesinde belirtilen; gayrimenkullerde maliyet bedeline giren giderler bu madde kapsamına alınarak söz konusu madde yürürlükten kaldırılmıştır. Maddeye eklenen fıkralar aşağıdadır.

“Aşağıda sayılan giderler de maliyet bedeline dâhil edilir:

a) İktisadi kıymetin iktisap edilmesi veya değerinin artırılması ile doğrudan ilgili; gümrük vergileri, gümrük komisyonları, yükleme, boşaltma, nakliye ve montaj giderleri,

b) İktisadi kıymetin iktisap edilmesi veya değerinin artırılması ile doğrudan ilgili; resim ve harçlar, noter, tapu, mahkeme, değer tespiti, danışmanlık, komisyon ve ilan giderleri,

c) İktisadi kıymetin finansmanında kullanılan kredilere ait faiz giderleri ve bunlara ilişkin kur farklarının; emtiada emtianın stoklara girdiği tarihe kadar, diğer iktisadi kıymetlerde ise iktisadi kıymetin envantere alındığı hesap döneminin sonuna kadar olan kısmı ile söz konusu kredilere ilişkin giderler (Faiz giderleri ile kur farklarının diğer kısımlarını maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.),

ç) İktisadi kıymetin stoklara veya envantere alındığı tarihe kadarki depolama ve sigorta giderleri,

d) Gayrimenkullerde mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler.

Gayrimenkullerle doğrudan ilgili olması şartıyla, bunların envantere alındığı hesap dönemi sonuna kadar alınan hibeler maliyet bedelinden indirilir.

İktisadi kıymetin (emtia hariç) iktisap edilmesi veya değerinin artırılması ile ilgili olan özel tüketim vergisi, indirilemeyecek katma değer vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi ile kaynak kullanımını destekleme fonunu maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.

Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

  1. DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)